În perioada 25-27 octombrie 2021, Precup Mirela și Precup Sorin, profesori la Colegiul Național „Doamna Stanca” Satu Mare, au participat la Torino, Italia, la prima întâlnire fizică din cadrul proiectului Erasmus+ KA2 „DigitALL”, KA226-CBBA7352, cofinanțat prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene.
Proiectul, care se desfășoară între anii 2021-2023, este rezultatul unei colaborări între 6 instituții din 5 țări: SCS LogoPsyCom, Association pour l’Innovation en Orthopédagogie (Belgia), Istituto dei Sordi di Torino (Italia), Regional Directorate of Primary and Secondary Education of Western Macedonia (Grecia), EPRALIMA – Escola Profissional Doalto Lima – Cooperativa de Interesse Publico e Responsabilidade Limitada (Portugalia) și Colegiul Național „Doamna Stanca” Satu Mare (România).
În primăvara anului 2020, epidemia de COVID-19 a forțat sistemele școlare de pe tot globul să se închidă fără avertismente, pregătiri sau planuri pentru viitor. La mijlocul lui aprilie 2020, UNESCO a estimat că 1,6 miliarde de copii din întreaga lume nu mai învățau într-o clasă, în format fizic.
În acest context, proiectul DigitALL vizează pregătirea profesorilor în ceea ce privește dezvoltarea abilităților lor digitale pentru a implementa un învățământ la distanță de calitate și în crearea lecțiilor online și adaptarea acestora la învățământul incluziv. Scopul acestui proiect este de a ghida și de a forma profesorii în adaptarea conținuturilor digitale la elevii cu diferite nevoi speciale de învățare.
Finalitățile materiale ale acestui proiect se referă la: elaborarea unui ghid privind nevoile de adaptare digitală în predarea online, în particular pentru elevii cu nevoi speciale, realizarea a 50 de fișe practice de adaptări/optimizări, a unui toolbox, a 50 de tutoriale video, a 50 de liste de verificare pentru adaptare în învățământul incluziv și a 50 de fișe de lucru, utile tuturor profesorilor. Toate aceste materiale educaționale vor fi traduse în cele 5 limbi și vor putea fi accesate pe site-ul web al proiectului.
În cadrul întâlnirii de la Torino, echipele de proiect din cele 5 țări au discutat despre: prezentarea generală a proiectului, stadiul actual al proiectului, etapele următoare, rezultatele sondajului realizat în cele 5 țări privind impactul învățământului online, prezentarea ghidului și modalitățile de evaluare, pregătirea traducerii în cele 5 limbi, pregătirea pentru testarea în școli a ghidului, stabilirea următoarelor întâlniri în cadrul proiectului.